Meditatie van Japke de Kraker - Deel 73

Gepubliceerd op 2 februari 2022 om 14:01

Blij met kritiek?

 

In de coronatijd wordt je geconfronteerd met jezelf. Je ontdekt dat je helemaal niets in de hand hebt, waarvan je eerder dacht dat jij daar de regie over had.
Zomaar kun je afgewezen worden, in quarantaine zitten, ziek worden, niet in staat om iets te doen! Zelfkritiek of kritische opmerkingen van anderen vreten aan je zelfbeeld.
En dan lezen we in de Bergrede: ‘Vraag en er zal je gegeven worden, zoek en je zult vinden, klop en er zal voor je worden opengedaan.’ Wat een onvoorwaardelijke liefde en zorg van onze hemelse Vader voor Zijn schepselen komt hier naar voren!


Maar hoe zitten wij als mensen in elkaar, wanneer we moeten leven met beperkingen en teleurstellingen? Hoe reageren wij, wanneer we niet zelf meer de regie hebben? Worden we boos op… en reageren we af door anderen de schuld te geven? Opnieuw horen we Gods wijsheid of ‘kritiek’: ‘Waarom kijk je naar de splinter in het oog van je broeder of zuster, terwijl je de balk in je eigen oog niet opmerkt?’


Over vragen, zoeken en kloppen gesproken. Kunnen wij wel nederig om Gods hulp vragen? Willen we met heel ons hart zoeken naar de schat in de hemel? Kloppen wij echt aan bij Jezus Christus, omdat we het alleen nog maar van Hem verwachten?


In Mattheus 5:3 staat: ‘Gelukkig wie nederig van hart zijn, want voor hen is het koninkrijk van de hemel.’ Dan kunnen wij ons afvragen, wat zoek ik? Zoek ik mezelf of zoek ik Zijn koninkrijk?


Wij hebben zoveel verwachtingen. In Lucas 4:14-32 lees je over de verwachtingen van de dorpsgenoten van Jezus. Maar wat zij van Jezus verwachten, had niets te maken met verwondering en eerbied. Ze pakken, diep teleurgesteld in hun verwachtingen, Jezus, om Hem in de afgrond te storten. Jezus geeft hen de tijd en loopt mee tot aan het eind en dan keert Hij zich om.
Jezus gaat met je mee. Hij draagt de toorn, niet veroordelend, maar reddend!
In Galaten 2:11-14 lees je dat Paulus kritiek heeft op Petrus. Hoe huichelachtig kunnen wij zijn?


Blij met kritiek?
Ja, want kritiek die te maken heeft met het stellen van de juiste prioriteiten in je leven, ook in je omgaan met coronamaatregelen, is helend en genezend.
Jezus leert ons dat wij niet hoeven te leven van het brood (goede omstandigheden, status in een veilig land, gezondheid, eten) alleen, maar ‘van ieder woord dat klinkt uit de mond van God.’ (Mattheus 4:4). Opnieuw: Wat een onvoorwaardelijke liefde en zorg van onze hemelse Vader voor Zijn schepselen komt hier naar voren!

 

Vrede en een goede gezondheid.
Gods zegen en nabijheid gewenst.

 

Hartelijke groet,

Japke de Kraker

 

Meeleven met vluchtelingen?  Zie: www.japkedekraker.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.