Meditatie van Japke de Kraker - Deel 2

Gepubliceerd op 29 april 2020 om 12:00

Lieve ‘medegevangenen’,

 

Vreemd dat ik jullie in dit blog medegevangenen noem.
We hebben een preek beluisterd over de gevangengenomen Johannes. 
Voor mij was het herkenbaar dat Johannes, die zoveel van Jezus wist, Hem zelfs in de Jordaan mocht dopen, Jesaja 61 voorgehouden werd, toch moest beseffen dat zijn gevangenschap hoorde bij zijn volgen van Jezus.

Geen vrijlating van gevangenen, geen garantie dat het coronavirus jou niet beperkt. Want ook jullie leven min of meer in een isolement, met name als er geen bezoek van buiten mag komen
Jezus houdt Johannes en ook ons voor: ‘Ik pas niet in jouw verwachtingen!’ En dan onze valkuil: Willen wij zelf niet uitmaken wat wel goed en wat niet goed is voor ons? En daarmee onszelf min of meer de hoogste macht geven. Johannes had hier ook last van en snapte zijn gevangenschap niet. Met zijn intense vraag komt Johannes naar Jezus. ‘Bent U de Messias, of …?’ Jezus noemt kwetsbare mensen, verlamden, doden worden opgewekt en armen wordt het goede nieuws bekend gemaakt.
Jezus ziet de zoekende twijfelaar Johannes en Hij zegt hem en ons: ‘Het oordeel, de dood komt op Mij neer! Ik zal sterven maar ook als Eerste opstaan uit de dood.’


Gods koninkrijk komt heel anders dan wij (met Johannes mede gevangen min of meer) verwacht hebben. Maar voor de nederige is het koninkrijk van God (Mattheus 5:3), Jezus heeft het heft in Zijn Hand. Vanuit het perspectief van het geopend graf (van geestelijke dood naar leven in Christus) geldt ‘Uw koninkrijk kome’, niet het mijne, Geloof, stem je af op wat je van Jezus ziet, en struikel niet.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.